Evet en başta uyarılarımı yapayım yine dünyalılar.
Yazdıklarım tamamen deneyim, tecrübe sonucudur. Profesyonellik içermez.
İkincisi aşağıdakilerin %99.8’i unisekstir. Kadın, erkek fark etmeden herkes uygulayabilir. (bana göre uygulamalıdır da eyy erkekler lafım size.)
(erkekler temsili)
Lisedeyken veya ortaokuldeyken annemin zoruyla –ki o da genelde haftada bir- yüzümü dove sabunla yıkardım. Ne saçıma bir şey sürerdim ne yüzüme. Yani bakım manasında. Çevremdekiler bakım aşamasını aşıp makyaja geçtikleri halde ben o merdivenlerin en dibindeydim.
Sıfır bilgi.
Sıfır deneyim.
Ve sıfır çevre.
İlk ikisini anladınız üçüncüsünü açıklayayım. Annem de aman aman bakımlı biri sayılmadığı ve çevremde kimse olmadığı için bana bunu öğretecek kimse yoktu.
Sizinde yoksa üzülmeyin ben varım.
Şimdi bakım ellerinizin ojeli, yüzünüzün makyajlı ya da kıyafetinizin şıkır şıkır olması DEĞİLDİR. Temiz olmaktır, tertipli olmaktır.
İlk önce beslenme düzeni ile ilgili bir şeyler anlatacaktım. Çünkü cilt temizliği için beslenme düzeni de önemli. Ne kadar güzel beslenirsen cildin o kadar parlar.
Bunların üzerinden daha sonra geçeceğim. Muhtemelen bu yazının devamı niteliğindeki bir yazıda.
O zaman başlayalım.
Saç Bakımı
Madde 1: Saçlarınız çok sık yağlanıyor ise bunun sebebi (muhtemelen) çok sık yıkamanızdır. Aynı durum yüz temizliğinde de geçerli. Siz normalde vücudunuzun üstündeki yağ tabakasını ne kadar sık temizlerseniz vücut o dengeyi sağlayabilmek için o kadar sık yağ salgılamaya devam edecektir.
Madde 2: Saçınız kabarık, hacimsiz, seyrek ne olursa olsun beslenmeye ihtiyacı vardır. Bu yüzden besleyici bir krem ya da yağ kullanmanızı öneririm.
Tavsiye1 L'oreal Elseve mucizevi yağı: Birçok makyaj bloggerının bunu kullandığını gördüm ve genelde herkes memnun. Yağ kullanmak biraz sıkıntılı çünkü saçı besleyeceği yere daha da yağlandırabiliyor(muş) ki bunu istemeyiz. Bu yağın üç türü var. Canlandırıcı, yıpranmış saçlar için ve boyalı saçlar için. (canlandırıcının kapağı turuncu. yıpranmışınki lila, boyalı saçlar içininki kızıl zaten üstlerinde yazıyor) Kendi saç tipinize uygun olanı seçebilirsiniz. Arkada kullanım talimatları yazıyor. Ama dikkat edin iyi gelirse 'ooh çok süreyim daha iyi gelsin.' gibi bir düşünceye kapılmayın yoksa saçınızı yine yağlandırabilirsiniz.
Dipnot: (Her şeyi açıklama gereği hissediyorum kusura bakmayın ama benim gibi birileri varsa diye işte fazla yazı göz çıkarmaz hesabı.) Yıpranmış saçlar daha çok sürekli (mesela hergün ya da iki güne bir) föne maruz kalmış, çok fazla boya geçirmiş gibi saçları olanlar kullanıyor. Ya da saçınızı cansız hacimsiz görüyorsanız yine ilk bunu almanızda bir sakınca görmüyorum ben.
Tavsiye 2 L'oreal Elseve Mucizevi yağ Saç güzelleştirici krem: Bunu daha çok saç koruyucu ve saç açıcı olarak kullanıyorum. Ne kadar ikisinin de özellikleri benzer olsa da dışarı çıkmadan önce saçımı şekillendirirken sürekli yağ kullanmak beni biraz korkuttu.(okul zamanı özellikle her gün her gün, gerçi kremi de her gün kullanmıyorum ama) Bu krem çok güzel kokuyor, saçı taramayı kolaylaştırıyor ve bence saç kabarıklığını biraz olsun yatıştırıyor. Bunun da iki türü var. İlki kuru ve sert saçlar için (koyu kapaklı) diğeri normal saçlar için (normal kapaklı). Ve artı olarak 230 dereceye kadar saçı ısıya karşı koruma özelliği var.
Tavsiye 3 (diyemeyeceğim aslında pek) Schwarzkopf got2b Anti-Frizz Losyon: Şimdi bu kabarmaya ve elektriklenmeye karşı losyon olarak geçiyor. UV ışınlarına karşı koruduğunu söylüyor. Şimdi ben bu zımbırtıyı beş bin türlü kullanmayı denedim ama ya benim saçım çok kabarık (ki bu da mantıklı) ya da etki etmiyor diyeceğim ama memnun olan çok. Neyse yine saçınız kabarıksa siz bunu bir deneyin. Bence yüksek ihtimal bende işe yaramamıştır.
Madde 3: Kendinize uygun saç şampuanını bulun. Ve mutlaka saç kremi kullanın. Mümkünse kullandığınız şampuanın yan ürünü olsun. Bu gibi ürünler birbirini tamamlıyor. Ben şu an sevdiğim bir şampuanın setini alacağım demek istediğim maskesi. Şu ana kadar tek maske denedim ve çok memnun kaldım. Onlara daha yeni el atacağım kullandıktan sonra deneyimlerimi aktarırım mutlaka.
Madde 4: Saçınız bağlı uyumayın. Hem başınızı ağrıtır hemde saç kırılmalarına sebep oluyor.
Madde 5: Duştan çıktıktan sonra (saçınız ıslakken kısaca) yine taramaktan kaçının yoksa kırılıyorlar.
Madde 6: Mutlaka beş altı ayda bir saçlarınızın kırıklarını aldırın. Böylece daha canlı ve bakımlı gözükmekle birlikte daha sağlıklı uzuyorlar.
Bu zamana kadar öğrendiklerim bu kadardı aralarda yine unuttuklarım var gibi hissediyorum, hatırladıkça tamamlarım. Şu an alıp denemek istediğim, sürekli namını duyduğum bir hindistan cevizi yağı bir de saç maskeleri var. Yani hala saç bakım maceramı tamamlamış sayılmam.
Bunun haricinde saç kuruyken kullanılan kremler ve yağlara dikkat edin. Yukarıda size tavsiye ettiklerim çoğu saçta yapmıyor fakat genel olarak saç yağlarının ve kuru saç kremlerinin sorunu saçı çok yağlandırması ve ağırlaştırması. Bu yüzden ürün seçmeden önce araştırma yapmanızı şiddetle tavsiye ederim.
Yüz Bakımı
Madde 1: Temizlik. Yüz için temizlik üç aşamadan oluşur. Bu aşamalara başlamadan önce lütfen cilt tipinizi öğrenmenizi öneririm. İnternette anlatılıyor bolca beş dakikalık bir araştırma ile bilgi sahibi olabilirsiniz. O cilt tipine önerilen temizleme tekniğini kullanın lütfen. Aşağıdakiler tamamen genellemedir.
a) Temel temizlik: Temel temizlik sabah kalktıktan sonra ve akşam yatmadan önce yüzü hafif bir temizleyici ile masaj yaparak temizleme işlemidir. Bu da biraz değişken sabah akşam sürekli yapılırsa daha fazla yağlanmaya sebep olabilir. Bu yüzden size yatmadan önce tonik kullanın diyeceğim ama ben daha bu tonik olayına başlamadım bu yüzden pek tecrübem yok. Yine en yakın zamanda bundan bahsedeceğim.
b) Ölü derilerden arındırma: Bu peeling denilen işlem. Haftada bir kez duş bitiminde ya da yüzünüze bir süre sıcak suya batırılmış havlu bastırdıktan sonra genelde tanecikli bir ürünle ürün talimatlarına uyarak yapılan işlemdir. (amaç gözeneklerin biraz açılmasını sağlamak ve siyah nokta temizliği de yapmak. Sıcak su gözeneklerinizi açar) Kimyasal ürün kullanmak istemez iseniz internette çeşitli peeling maskeleri tarifleri var, onlardan yararlanabilirsiniz.
c) Maske Bunun mantığı bana göre cildi ferahlatmak ve biraz daha geniş çaplı bir temizlik yapmak. Haftasa bir uygulanıyor genel olarak.
Tavsiye Saf & Temiz 3'ü 1 Arada Yağlanma ve Pürüzlere Karşı Temizleme Jeli : Bu jeli üç şekilde de kullanabiliyorsunuz ve fiyatı da uygun. Fakat şu var ki kuru ciltleri daha da kuruttuğu söyleniyor. (mantıklı olarak çünkü zaten yağlanma karşıtı bir temizleme jeli bu) O yüzden alırken lütfen cilt tipinizi göz önünde bulundurun. Temizleme için kullanılabileceği yazıyor ama yağı çok çözdüğü için ben daha hafif etkili bir temizleme jeli kullanmanızı öneriyorum. Daha önce dediğim gibi cildin yağ dengesi ile oynamak kötü sonuçlara yol açıyor.
Tavsiye 2 Neutrogena Visibly Clear Pembe Greyfurt Yüz Temizleme Jeli : Nispeten daha hafif bir temizleme jeli. Temizleme hissi daha az oluyor Garnier'in ürününe göre ben bunu yağı daha az çözmesine bağlıyorum ama emin değilim. Neutrogena'nın ürünlerinin tek sevmediğim yanı içeriğinin temiz olmaması.
Tavsiye 3 Neutrogena Visibly Clear Yağsız Yüz Temizleme Sivilce Jeli:Eğer dermatoloğa gözüktüyseniz ve sivilce sorununuz yoksa dönemsel sivilceler için bu ürün bende gerçekten işe yaramıştı. Kızarıklıkları gideriyor ve sivilceleri yavaşça söndürüyor.
Madde 2: Nemlendirme. Bu konuda hala 'Doğru' nemlendiriciyi bulmayı başaramadım. Çünkü her ne kadar ürünün üstünde sizin cilt tipinize göre olduğu yazsa da bazısı sivilce yapabiliyor bazısının ise yüz türünüze tam tersi olan ürünü (mesela karma ciltliyseniz normal ciltler için olan ürünü) size daha iyi gelebiliyor. Bu yüzden yine bol bol araştırmalı ve deneme yapmalısınız.
Tavsiye Garnier Nem Dengesi Serisi: Serinin üç farklı türde ürünü var. Ama ben yine pek memnun kalmadım. Bu yüzden sadece deneyin yani.
Madde 3: Koruma. Mutlaka özellikle yaz ayları evet ama dermatologlar evden her çıkarken yüze güneş kremi sürülmesini şiddetle tavsiye ediyor. Kalkıp lütfen denize gittiğiniz güneş koruyucuyu sürmeyin. Yine cilt tipine göre değişiyor güneş kremleri buna dikkat edin.
Tavsiye Avene Emulsion SPF 50 Faktör Karma Ciltler için Güneş Kremi : Bundan önce bir şey söylemek istiyorum. Bu yüzdeki bazı kızarıklıklar, kuruluklar güneş sebebiyle olabiliyor bu yüzden güneş kremi alırken ucuza kaçmamaya çalışın. Bu elimdekinden çok memnun değilim (çünkü yüz tipime göre değil) yoksa gerçekten kaliteli bir seri.
Madde 4: Dudak bakımı.
a)Ölü deriden arındırma: Evet burada da var aynı madde. Fakat bunun için bir ürün yok. Üründen ziyade birer çay kaşığı zeytinyağı, bal ve şekeri karıştırarak bunu dudağınıza dairesel hareketlerle iki üç dakika masaj yaparak uygularsanız hayli hayli işinizi görür.
b)Nemlendirme: Önemli çünkü dudağın çok çabuk kuruyan bir yapısı var. Ve kuru dudaklar gerçekten hiç hoş görünmemekle beraber deri soyulmaları ve kanamalara sebep olmaktadır. Özellikle kış ayları cebimizden dudak nemlendiricilerini eksik etmemeliyiz.
Tavsiye Blitex MedPlus: Çok kuru dudaklara sürülmemesi gereken bir ürün. Keskin bir yapısı olduğu için dudak kanamalarına yol açabilir
Nivea Lip Hydrocare: Dudakta ağırlık yapan bir ürün. Çok kuru dudaklar için.
Nivea Lip Care Essential: Günlük kullanım için ideal.
Nivea Lip Med Protectıon: Bu dudağın soyulmasına ve yenilenmesine yardımcı olmakla beraber aynı zamanda güneş koruması da içeriyor.
Baby Lips: Tek kelime. Beğenmiyorum. Bana göre sadece fazla parıltı veriyor başka bir işe de yaramıyor.
Neutrogena Norveç Böğürtlenli Dudak Nemlendiricisi: Kışın Neutrogena ürünleri epey iş görüyor.
Dipnot: Erkekler için blitex, Neutrogena ve nivea med+ öneriyorum. Diğerleri parlaklık veriyor çünkü.
Madde 4: Diş bakımına lütfen önem gösterin. Her altı ayda bir dişçiye gitmeyi unutmayın. Çünkü gerçekten çok dikkat çekiyorlar. Önerebileceğim bir diş macunu yok şimdilik. Fakat günde en az iki kez diş fırçalamayı alışkanlık haline getirmeniz size kocaman bir artı puan sağlayacaktır.
El Bakımı
Madde 1: El bakımı için ölü deri temizleme işlemi (bana göre) çok önemli olmamakla birlikte en önemli şey nemli ve yumuşak olmasıdır. Bu yüzden elleriniz kuruduğunda nemlendirici kullanmayı ihmal etmeyin.
Madde 2: Tırnaklarınızı her hafta bakımlı tutmanız yine iyi olacaktır. Tırnak yeme gibi bir alışkanlığınız varsa bunu çeşitli tedavileri mevcut lütfen bunları deneyiniz. (Kadınlar için) İlla ojeli, uzun tırnaklara sahip olmanıza gerek yok. Kısa kesilmiş ama gayet temiz düzgün duran tırnaklar da gayet iyidir.
Tavsiye Vaseline: Bu krem özellikle kış aylarında çok işe yarıyor. Sadece el için de değil ayaklarınıza sürüp kalın bir çorap giyip yattığınızda ayaklarınız (aynı yöntemi ellerinde de uygulayan var) yumuşacık oluyor. Bu yüzden indirimden bir kavanoz edinmeniz bence iyi olacaktır.
Madde 3: Sizin görmediğiniz ama insanların gördüğü dirsekler. Ne kadar bir çoğumuz farkında olmasak bile dirseklerimiz çok kuruyor ve bazen pütürcükleniyor. Bunu önlemek için ellerinizi nemlendirirken bir miktar fazla krem alıp dirseklerinize sürmeniz bu sorunu oradan kaldıracaktır.
Madde 4: Bu el bakımıyla alakalı olmasa bile tek maddelik olduğu için buraya koymaya uygun gördüm. Yaz kış fark etmemekle birlikte kollarımız ve bacaklarımız da kuruyabiliyor. Fakat geniş yüzey alanınına sahip olduklarından dolayı boş verebiliyoruz. İhmal etmemenizi öneririm eğer üşeniyorsanız sprey kremleri bir deneyin. Ben çok memnunum.
Parfüm
Burayı madde şeklinde yazmayacağım. Herkes parfüm kullanmak zorunda değil kiminin alerjisi olabiliyor. Ama bu ter kokusu meselesine mutlaka bir çare bulmanızı öneririm çünkü yaz ayları malum.
Çeşitli roll on ve deodorant kullanabilirsiniz. Ama şu alüminyum problemi var. Bilmeyenleriniz için deodorant, parfüm ve roll on'lar bu elementi bulunduruyor ve kansere sebep açabiliyor. Bu konuda dikkatliyseniz Yves Rocher'in tamamen doğal bir roll on'u var onu denemenizi öneririm.
(Benim elimdeki ürünleri bitirmek gibi bir huyum var. Biter bitmez bende ondan alacağım)
Ama bir çözüm daha duydum. Duştan çıktıktan sonra biraz karbonat sürerseniz koltuk altlarınıza bu ter ve kokusu ortadan yavaş yavaş kalkıyormuş. Denemedim ama.
Yine de çeşitli çözümler var. Çareler tükenmiyor.
Cidden çok yoruldum. Ama iki yıldır biriktirdiklerimi, okuduğum yüzlerce sayfanın özetini bitirdiğim için mutluyum. Hiç eğlenceli mizahı olmadı biliyorum ama defalarca denedim fakat en net akıcı bu şekilde aktarabildim.
Kalın sağlıcakla dünyalılar.
Faydalı bir yazı olmuş. :)
YanıtlaSilTuğçekaragök Güzel bir yazı yazmışsınız
YanıtlaSilEmeğine sağlıkkk ;)
YanıtlaSilheeey study anime kozmetik her şeyi güzel yazıyon seeen. kozmetik yazısı bu mizah değil anacığım. olmuş olmuş. faydalı bilgileer :)
YanıtlaSiliyi misin. instan nerdeee.
YanıtlaSilBir youtube kanalı açsan da anlatsan çok daha iyi olur zira make up youtuber olmayan bir sen bir de ben kaldık galiba:))
YanıtlaSilYine efsosun 😍 Bir sürü bilgi ben de o dipde olanlardanım ve bazı karbonatlı, yumurta aklarından baska birsey yapmıyorum zannımca cıldıme. 😅
YanıtlaSilMerhaba, keşif etkinliğinden geliyorum, ve sizi takibe aldım. Ben de beklerim, sevgiler...
YanıtlaSilhttps://sertacsamur.blogspot.com.tr/
Bakım konusuna hiç dikkat etmeyen biri olarak yine de madde madde yazdığınız için okudum hepsini. Ufak ufak başlanablir aslında. Teşekkürler...
YanıtlaSil