Karantinada Motivasyonu Korumak

Instagram'da son günlerde gözlemlediği en yaygın durum şu an içinde bulunduğumuz olağanüstü hal sebebiyle grip gibi yayılmış olan bıkkınlık, belirsizlikten gelen endişe duygusunun yoğunluğu içinde kaybolma ve hevessizlik. Bu duruma kendimizi teslim etmekle psikolojimizin zarar göreceğini düşünmeden edemiyordum uzun süredir. Adana'dan Ankara'ya döndükten sonra birtakım dalgalanmalar yaşadım. Ardından onların hepsinin bir sonuca çıktığını fark ettim. Paylaştığım deneyimler bir insana bile yardımcı olsa benim için kardır! 


1) LÜTFEN O YATAKTAN KALK.


Gözünü açtın, telefonu eline alıp sosyal medyada biraz gezindin. Ardından saatin on bir olduğunu gördün. Sonra 'Daha erken yaaa.' diyip yorganı üstüne çektin...

Sürekli yatakta yuvarlanmak beyninize hala uyku zamanında olduğunuz düşüncesini yollar. Yatakta uyanmayı beklerken yatağın içinde durdukça uykunuz gelir ve bu paradokstan asla kurtulamazsınız. Bu yüzden kalkın o yatağı düzenleyin, odanızı havalandırın ve mümkünse bir daha yatağa yatmayın sakın içine girmeyin!


2)PİJAMA, PİJAMA, PİJAMA!


Yattığınız kıyafetle kalkıp gezmek yine beyninize yine yatakta kalmakla benzer bir mesajı verir. Eşofman ya da pijama takımınızın olmasına gerek yok. Ev kıyafetlerinizden iki tişört iki eşofman altını kafanızda pijama olarak etiketleyin. Sadece yatarken onları giyin ve uyanır uyanmaz değiştirin. Böylece beyniniz uyku zamanın sona erdiğini anlayacak ve daha dinç hissedeceksiniz.


3)Kahvaltı? Bir bardak su kahve?


Elinizi yüzünüzü yıkadınız, dişlerinizi fırçaladınız. Şimdi, size ne iyi geliyor? Hafif bir kahvaltı? Bir bardak kahve? Limonlu su? Bedeniniz neyi istiyorsa onu verin.

4) DÜ-ZEN!

Yemekten sonra yanımıza en az bir litre su alıyoruz. Masamızı siliyoruz, etrafı düzenliyoruz. Yerlerde dünden kalkan silgi parçaları varsa hızlı bir süpürge yapıyoruz. Ardından bugün neler yapmanız lazım? Kendimize çok yüklenmeden liste yapın. Duş mu alacaksınız yazın. Film mi izleyeceksiniz yazın. Onları yaptıkça bunum verdiği mutlulukla emin olun listeyi daha çok tamamlamak isteyeceksiniz. Bitiremediniz mi? Sorun değil! Yarınlar hep bitiremediğimiz işler için varlar!

5)Yapmak istemediğiniz işe vücudunuzu zorlamayın.


Evet matematikten nefret ediyor olabilirsiniz. Normal. Biraz Türkçe çözdükten sonra aslında ufak ufak kolay örneklerden giderek bebek adımlarıyla ilerlememek için bir sebep yok ama! Sadece kendini kasmayın. 'Yapmak zorundayım, öğrenmem lazım.' gibi şartlandırmalar beyninizi ve bünyenizi daha çok strese sokmaktan başka bir işe yaramayacaktır.

6) Bakım!

Evet. Evet. Karantinadayız dışarı çıkmıyoruz. Ama bu kendimize bakmamız anlamına gelmez. Saçlarınız yağlandığında duş almayı ertelemeyin. Aksine bunu da bir rutine sokun. Beynimiz rutinleri sever. Duştan sonra saçınızı yapın, maskenizi yapın, ojenizi sürün. Erkekler mutlaka tıraş olmaya devam edin hatta yeni sakal şekilleri deneyebilirsiniz nasılsa herkes evde! Emin olun bu sizi gerçekten çok daha iyi hissettirecek.

7) Yeni hobiler!

Evdeki tüm zamanımızı ders çalışmayla geçirecek haliniz yok elbette. İnanın internet derya deniz. O kadar çok bilgi ücretsiz sunuluyor ki inanamazsınız. Köşede dekor olarak kullandığınız o gitarı elinize alın ve çalmayı deneyin. Ya da dil kursları. İstemediğiniz kadar video var! Açın birini ne kaybedersiniz sonuçta? Ben söyleyeyim hiçbir şey!

8) ERKEN KALKMAK!

Şimdi birincisi beyler bayanlar dırırırırırımmm duymanızı asla istemediğiniz bir şey olsa bile GECE DERS ÇALIŞMAK, SABAHLAMAK BÜNYEYE İYİ DEĞİL. Bunu bir gece kuşu olarak söylüyorum. Öğlene kadar uyumayı benden çok kimse sevemez. Fakat yıllardan beri öğrendiğim şu eğer ki sekizde kalkıp öğlen bir saat şekerleme yaparsanız inanın günü daha fazla yaşıyorsunuz. Ama on birde on ikide kalkarsanız siz daha ne olduğunu anlamadan gece oluyor. Evet gece çalışmayo daha verimli buluyor olabilirsiniz ama çoğunuz hala gelişme çağında olan öğrencilersiniz. Bu yüzden bedenimizi uykuya ama sıradan bir uykuya değil GECE UYKUSUNA İHTİYACI VAR.

Ve bu da bizi yazımızın sonuna getirmiş oluyor. Beğenip kanalıma abone olursanız... Durun ora bura değildi. Herneyse zaten benim youtube kanalım da yok. Eğer yukarıdakileri uygulamaya başlarsanız lütfen yorum yapın ve gelişmeleri beraber takip edelim.

Bu arada unutmayın bu bir verimlilik yarışması değil! Her gün farklı yemek denemeniz, evde sürekli spor yapmanız ya da sürekli ders çalışmanız gerekmiyor. Bu yazıdaki amaç ruhsal sağlığımızı daha iyi seviyeye getirmekti. Bir şey yapmak istemeseniz de sorun değil. 

Unutmayalım;

Fırtınalar zor olabilir,
ama güneş daima geri döner <3

6 yorum:

  1. Bu güzel bir içerik :) Pek az yazıyı içimde tutasım geliyor, bu da onlardan biri :) Neşeli ve sağlıklı sevgilerle :)

    YanıtlaSil
  2. Çok doğru tespitler olmuş. İnsan bırakınca kalıyor öyle.

    YanıtlaSil
  3. Hepsi çok faydalı, rehber niteliğinde olmuş. Emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. Ya çok sevdim bütün maddelerde o kadar haklısın ki.O listeye en basit maddeleri yazmak ve sonra tiklemek ne mutlu ediyor beni

    YanıtlaSil
  5. Her gün yapacağım şeylerin listesini yapıyorum. Daha düzenli bir hayatım oldu. Daha az erteliyorum bu sayede bir çok şeyi:)

    YanıtlaSil
  6. Evden çalışabilmek muazzam bir avantaj. Rahatlığa kapılmadan çalışmak harika olmakta.

    YanıtlaSil