Bullet Journal 101 - Kendi Ajandanızı Yapmanız Hakkında Her Şey


Selam sevgili Dünyalılar. Daha önce Minimalizm ve Benim Hikayem ve  Elektrik Elektronik Mühendisi Adayları için Üniversite Rehberi yazılarımda da söylemiştim bir konuda aşırı bilgim var ise bu bilgilerin hepsini toplayıp, sınıflandırıp ardından anlaşılır hale getirmek cidden vakit alıyor.



Ben üniversiteye girdiğim sene ajanda arayışına girdim. Çünkü her işi çok çabuk unutmak gibi bir sorunum vardı. Elimden birçok  ajanda geçti fakat sonunda her ay aslında farklı bir düzene ihtiyaç duyduğumu fark ettim. Mesela bir ay saatli bir sisteme ihtiyacım vardı buna rağmen başka bir ay her güne verilmiş birkaç satır fazlasıyla görebiliyordu işimi. Sonuçta hayat hep aynı tempoyla gitmiyor.  Aldığım ajandaların sayfalarının boş kaldığını görünce gerçekten içim sızlıyordu. (Bir çoğumuzun olduğu gibi)


Ardından bullet journal denilen sistem ile karşılaştım.

Bullet journal geçmişi kayıt altında tutmak, şimdiyi takip etmek geleceği planlamak için tasarlanan bir sistemdir.

Ne kadar şu an birçok içerik üreticinin oyuncağı, trendi hale geldiyse de tıpkı Minimalizm gibi sıkılıp bir süre sonra bırakacaklardır. Çünkü bullet journal  sabır ve emek işidir. En basit hali bile.

Kendi deneyimime göre şunu söyleyebilirim ki ilk yaptığınız bullet journal gerçekten berbat olacak. Evet, olacak. Yapa yapa mükemmelleşen bir iş. Bir de sabrınız yok ise ya da çizmeyi seven bir insan değilseniz yine size uymayabilir.


Yancılar

Evet ilk önce asıl konuya girmeden önce genel olarak beraber kullandığım malzemelerden bahsedeyim. 



Genelde ince uçlu siyah kalem kullanıyorum. Fakat bir kalemi ajandanız üstünde kullanmadan önce en arka sayfasına birkaç kelime yazın. Her defterin sayfa yapısı farklıdır bazı kalemler arka sayfaya kanama yapar (yani arka sayfaya geçer) bazıları geçmez. İlk önce test etmek en iyi yöntemdir.


Genelde bullet journalda düzeltici kullanmak pek hoş bir durum değildir. Zira o hatayı daha iyi bir şeye çevirerek devam etmek önerilir. Ama olsun ben kullanıyorum. 



Aynı şerit silici gibi bir de şerit yapıştırıcım var. Çok sevdiğim bir arkadaşımın hediyesi.  Bir şey yapıştırmak istediğim zaman sıvı yapıştırıcı arka sayfayı deforme edebildiğinden şerit yapıştırıcı kullanmak daha iyi oluyor.

Kağıt bantlar kesinlikle vazgeçilmezim. Bahsettiğim hataları kapatmakta,dekorasyon yapmakta çok işe yarıyor

Defter Seçimi

Evet, nereye baksanız herkes ‘hir tirli diftirli yipilirsiniz’ dese de inanmayın çünkü bu harbi bir yalan. Hele ki bir de okb hastasıysanız çizgisiz deftere günlük görünüm çizerken çizgiyi yamuk çizip sinir krizleri geçirebilirsiniz.


Eğer defteriniz muntazam olsun istiyorsanız ya kareli ya da noktalı defter öneririm. Zira hesaplama işleri çok daha kolay oluyor. Ama günün ismini yazdıktan sonra iki nokta koyup devam edecek basitlikte bir bullet journal istiyorsanız çizgisiz ya da çizgili defter de işinizi görür.

Defterin boyutuna gelecek olursak burada defteri ‘Nerede?’ kullanacağınız sorusu önemli. Ajandanızı evde kullanacaksanız a4 boyutu gayet iyi olur. Geniş geniş ferah ferah kullanırsınız. Fakat sürekli taşımayı düşünüyor ama yine de içinde okuduğunuz kitapları, izlediğiniz filmleri yazmak istiyorsanız a5 idealdir. Yok ben koleksiyon yapmayacağım sadece işlerimi organize edeyim yeter diyorsanız a6  size yeter de artar bile.


Son olarak defter markasına gelecek olursak bildiğiniz üzere dolar uçtu. Bu yüzden Rhodia, leuchtturm 1917, moleskine gibi pahalı defterleri eğer ilk kez başlayacaksanız tavsiye etmiyorum.Ha zenginseniz ayrı.

 Bu bullet journal moda haline geldiği için (hatırladıkça ağlasım geliyor) birçok defter markası noktalı defter basımına başladı anlayacağınız eskisi kadar zor değil bulmanız. Ajandanızı taşıyacaksanız mutlaka sert kapaklı bir ajanda tercih etmenizi öneririm çünkü ince kapaklar yırtılabiliyor. Ama evde kullanacaksanız çok fark etmiyor açıkçası.

Malzemelerimizi hazırladığımıza göre çizmeye geçebiliriz.



Ajandamızda yapacağımız ilk kısım ‘Index’ yani ‘İçindekiler’ kısmıdır. (Tabi bundan önce defteri numaralandırmamız gerekiyor) Ben bunu biraz gereksiz buluyorum zira gördüğünüz üzere  bir noktadan sonra yazmayı bıraktım.


İkincisi ‘Key’ yani ‘Anahtar’ aslında bu tam çeviri sayılmaz ama neyse. Burada kullanacağınız sembollerin ne anlama geldiğini yazabilirsiniz. Ben çok temel gidiyorum ama mesala kişisel hayat, okul, hobiler gibi kategorilere farklı renk vererek bu şekilde kodlama da yapabilirsiniz.


Ardından ‘Future Log’ benim deyimimle ‘Genel Bakış’ bölümü yer alıyor. 

Şimdi burayı yapmadan önce ajandanızı ne kadar süre kullanacaksınız bunu bilmeniz gerekiyor. Kimi sadece okul zamanı yapıyor, kimi altışar aylık kullanıyor kimi ise bir yıllık. Burada her aya bir boşluk bıraktıktan sonra yaptığınız anahtardaki renk kodlarını kullanarak tatilleri, doğum günleri, önceden belli olan tarihi not almalısınız.
       
                                                     

Şimdi ‘monthly log’ yani ‘Aylık Bakış’ kısmı. Burada asıl bullet journalda aylık bakışta bütün günleri tek tek yazılıyor ve doğum günü, tatil gibi günler yazılıyor. Fakat ben burayı biraz gereksiz bulduğumdan günleri yazdıktan sonra ‘Genel Bakış’ kısmındaki günleri aktarıyorum.


Şimdi günleri çizerken bir süre denemeniz gerekecek. İnternette bullet journal yapan çok kişi var onların yaptıkları sayfalardan ilham alabilirsiniz. Ne tür bir plan sistemine ihtiyacınız olduğunu anlamak biraz vakit alabiliyor.



 Gördüğünüz üzere after before resmen. Pratik yaptıkça alışacaksınız. 


Ardından son olarak 'Collections' benim deyimimle 'Takipçiler' bölümü geliyor. Bu bölüm biraz karışık çünkü hayal gücü burada devreye giriyor. Çok fazla örnek var. Genelde belli bir hedef oluyor ve bu hedefi takip etmek için bir sayfa oluşturuluyor. 


Ben güncel olarak kitap ve film hedeflerimi takip etmek için iki tane takipçi kullanıyorum.

Bunların dışında senenin başında 'Ruh hali takipçisi' yapmaya başlamıştım fakat bir noktadan sonra yarım bıraktım.

Bunların dışında uyku, ders çalışma, spor yapma en yaygın takipçilerden birkaçı.


İşte bu kadar! Aşağıya pinterest hesabımı bırakıyorum. Bullet journal panom var ve ilham alabileceğiniz bir sürü pin var. 





Bunun haricinde sürekli hatırlamam bakmam gereken bir çok şeyi de ajandama not ediyorum. Bunlar için çeşitli sayfalar oluşturmak hiç zor değil. Yazının devamına ajandamdan kesitler bırakıyorum. Sorularınız olursa iletişim kısmından mail atabilir, yorum atabilir veya instagram hesabıma dm fırlatabilirsiniz. Kendinize iyi bakın!











14 yorum:

  1. Tasarımlara hayran kaldım. Her babayiğidin harcı değil bunları yapmak. İlerde şova kaçmadan ben de basit bir ajanda yapmak isterim. Becerebilirsem tabii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahahha Mustafa Abi şov mu yapıyorum beeen :D :D yaparsın zor değil cetvel kalem lazım :D

      Sil
    2. Şov derken profesyonel bir şekilde yapmayı kastetmek istedim :))

      Sil
  2. Ajanda kullanmayı seviyorum ama sanırım bu benim için zorlayıcı bir sistem olabilir.
    Azmine hayran kaldım ama ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet abla zaman alan bir sistem. Piyasadakiler ihtiyacını karşılıyor ise zaten bir sıkıntı yoktur :D

      Sil
  3. Baya güzel olmuş, benim çizim yeteneğim yoktur ama ben de bullet journal’a benzer bir şey yapmıştım :D
    Çok eğlenceli kullanması ama moda olunca tabii herkes yapmaya başladı.
    Keşke bir de Türkçe bir isim karşılasalar bullet journal yerine :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkçe olarak düşündüm ama tam anlamını karşılayan bir kelime yok malesef. Moda olunca bir şey aşırı soğuyorum Allah'tan soğumadım bu sefer ya :D

      Sil
  4. Ne güzel olmuş, ben hiç beceremem böyle şeyleri.

    YanıtlaSil
  5. Seni çok seviyorum en iyi blogger ♥ Üşenmeyip hazırladın o kadar ♥♥♥

    YanıtlaSil
  6. ya hep başlayıp, yarım bırakıyorum! hayatın akışına kapılıp bazen 5 dk mı ayıramıyorum, çalakalem yazıveriyorum. oysa güzel görünen ve düzenli bir defter gerçekten çok motive edici olur benim için, bunu da biliyorum. karmaşadayım, yardım! :D emeğine sağlık bu arada saygıdeğer blogger, Sakarya'dan bulunduğun mekana ve sana kocaman sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuzucumm alışmadığındandır. İnan bende en başlarda kaç ajandayı bomboş çöpe attım :( en başta ufak bir deftere yapılacaklar listesi yaparak başlayabilirsin. Bu listeleri her gün %80 oranında tamamladığın zaman haftalık aylık yıllık planlamaya geçmek daha kolay olur bence.

      Sil
  7. Tebrik ediyorum, çok güzel görünüyor ajandan. Zaten kendin yap tarzı ajandaların hayranıyımdır ama ben hem beceremem hem de uğraşamam. Hazır yapılmışlarından alıyorum :-)

    YanıtlaSil