Croquette (Japon Kroketi)

Mer-ha-ba Dünyalılar! Eylül Gözdelerim (okumadıysanız tık.) yazımda bahsettiğim Japon Kroketi tarifi ile geldim bugün.


Anime izledikçe ve o animelerde çizilen o yemekleri gördükçe Japon yemek kültürüne iyice kafayı takmıştım. Geçmiş zaman ekini kullansam da hala takıntılıyım gerçi. Bir de benim tasty, tastamade gibi siteleri ve onların videolarını aşırı derecede takip ediyorum. Çekim teknikleri acayip hoşuma gidiyor. Örneğin;




Evet, evet hepimiz biliyoruz bunu değil mi? Biliyoruz ama anlatamıyoruz. Neyse geçen gün yine karnım guruldamasını bu videoları izleyip arttırırken daha önce animelerden defalarca gördüğüm ama çok üstüne düşmediğim bir Japon yemeğine rast geldim. Gerçi buna yemek mi denir atıştırmalık mı denir emin değilim pek. (bu arada resimlerin kalitesizliği için üzgünüm mutfak küçük epey ve ben hızlı yemek yaptığımdan düzgün fotoğraf çekemedim)


Japon Kroketi ve Tartar Sos


Malzemeler:

Harç için:
3 orta büyüklükte patates
1 çay kaşığı tuz
½  doğranmış yeşil soğan (isteğe bağlı ben eklemedim kardeşlerim soğandan hoşlanmıyor diye)
Üç parmak kalınlığında küp küp doğranmış Salam (Alternatif olarak beş altı tane sosiste kullanabilirsiniz)
½  Kase küp küp doğranmış kaşar peyniri (Ben yine rendelenmiş kullandım fakat peynirin içinde erimiş halde olmasını istiyorsanız küp küp doğramanız daha iyi olacaktır
1çay kaşığı tuz
un
2 çırpılmış yumurta
Ekmek (panko) kırıntısı (galeta unu da olur) 

Tartar Sos İçin;

2 tane kornişon turşusu (orta boy)
1 adet haşlanmış yumurta
1 yemek kaşığı limon suyu
3 yemek kaşığı mayonez

Yapılışı


İlk önce haşlanmış patateslerimizi bir çatal veya patates ezici yardımı ile eziyoruz. Ezdikten sonra sütümüzü ekleyip baharatlandırıyoruz. Bu bizim temelimiz olacak.

Ardından sosisleri, soğanları doğruyoruz. Şimdi burada eğer patatesin içinden peynirin erimesini istiyorsanız küp küp fakat biraz daha kumpir misali olmasını istiyorsanız peyniri rendelemelisiniz. Peynir olarak kaşar peyniri, mozarella ya da çedar kullanabilirsiniz.

                                                                    
Ardından hepsini güzelce karıştırıyoruz. (Baharatları unutmayın!) Karışımı bir kenara koyup üç ayrı tabak ayarlıyoruz. Birine biraz un, diğerine ekmek kırıntılarını en sonuncusuna da iki yumurtayı kırıp güzelce çırpıyoruz.


Karışımımızı tekrar alıyoruz ve avuç içimiz büyüklüğüne kroketlerimizi şekillendirip kenara koyuyoruz.

  
Harcımızı bitirdikten sonra kroketlerimizi ilk önce una buluyoruz. Buladıktan sonra bir elinizden diğer elinize hafifçe alıp üstündeki fazla unları silkelemeyi unutmayın yoksa yumurtaya bulanması zorlanır. Una buladıktan sonra yumurta kasemize alıyoruz ve iki çatal yardımı ile önü ve arkasını güzelce yumurtaya buladıktan sonra ekmek kırıntısına buluyoruz.

Burada dikkat edilmesi gereken iki nokta var. İlki fazla unun alınması. İkincisi ile elinizi hem yumurtaya hem una hem ekmek kırıntısına bulamamanız. Bularsanız parmak uçlarınızda hamurlaşır. Bu yüzden ya birini yardıma çağırın ya da iki çataldan yaralanın.



Ardından Kroketlerimizi altın rengi olana kadar kızartıyoruz.


Tartar sos ise deniz ürünleri, kızarmış tavuk ile harika giden bir sos. Yumurtayı ve kornişonları küp küp doğradıktan sonra malzemeleri karıştırmanız yeterli oluyor.


Afiyet olsun!

Deneyenler ve denemek isteyenler yorum bırakmayı unutmasın. Bu tamamen benim uyarlamamdır. Bu arada şu sıralar bayılarak yediğim ev yapımı tavuk döner tarifim var. Yine farklı tariflerden alınıp birleştirdiğim bir tarif. Epey de pratik. Onu da yazmamı isterseniz lütfen yorumda belirtmeyi unutmayın dünyalılar!

22 yorum:

  1. Ellerinize sağlık...Bunu bir ara deneyeceğim.:)

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir uyarlama olmuş gibi,denerim ben bunu^^

    YanıtlaSil
  3. Deneyeceğim net :) :)

    YanıtlaSil
  4. Oldukça lezzetli gözüküyor. Üşenmeyip mutfağa girdiğimde denemek isterim :)) Ev yapımı tavuk döner tarifini de merak ettim şimdi :))
    Teşekkürler tarifini paylaştığın için^^

    YanıtlaSil
  5. Ya bence böyle bir seri başlatmalısın Nurrrrr ♥ Harika çünkü *-* En kısa zamanda denemek istiyorum ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eliffiiiim kanka dene mutlaka :D ya çok sık mutfağa giremiyorum malum lojman olduğu için mutfak küçük :D evden çıkar çıkmaz tarif yığınıyla karşılaşacaksınız ama garanti ederim :D

      Sil
  6. Video halinde yapıp youtube'a atsan 10bin izlenme garanti :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. birkaç yıl içinde youtube a el atma gibi bir fikrim var ama tabi ki burada yayınlamayacağım sonuçta burada anonimim :D

      Sil
  7. Tadı nasıldı acaba?Türk yemeklerinin dışındaki lezzetlere pek açık değilim ya ben :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında kroket bizde de var patats kroketi mutlaka yemişsinizdir diye düşünüyorum işte onun biraz daha fazla malzemelisi :D

      Sil
  8. emeğine sağlık ne kadar uğraşmışsın canım , afiyet olsun diyeceğim de olmuştur şimdiye çoktan zaten :D

    YanıtlaSil
  9. heeey bak bi son yazımaaaa :)

    YanıtlaSil
  10. Japon kroketi ve tartar sos tarifini çok farklı buldum.Nefis görünüyor.Ellerine sağlık canım💝

    YanıtlaSil