Yemeğe Bakış Açınızını Tamamen Değiştirecek Bir Anime : Shokugeki No Souma


Merhaba Dünyalılar! Öldürcü Gün #7 (meraklısına tık) yazımda bu sonbahar yeni sezonlarını beklediğim bazı animelerden bahsetmiştim. Onlardan bir tanesi de şu ana kadar en sevdiğim on animenin içinde olanlardan biriydi. Bu yazıda kaç sezon olduğundan tutun görsel efektlerine konunun gidişatına kadar olabildiğince aklımda olan her şeye değinmeye çalışacağım. 
O zaman pişirmeye başlayalım!


Anime orjinal adı: Shokugeki No Souma (Yemek Savaşları) 

Sezonlar: Şu ana kadar çıkmış iki sezonu var. Bu sonbahar üçüncü sezonu çıkacak
                Shokugeki no Souma (24 bölüm +2 Ova)
                Shokugeki no Souma: Ni no Sara (13 Bölüm)
                Shokugeki no Souma: San no Sara (Gelecek sezon çıkacak)

Manga Durumu: Mangası mevcut ve devam ediyor ve anime mangadan uyarlamadır.
                              Güncel bölüm sayısı 230 (devam etmekte)

             
Konusu: Yukihira Souma çocukluğundan beri babasının tek başına işlettiği restorantta ikinci şeflik yapmaktadır. Yıllarca Souma, müşterilerini daha iyi ağırlamak için yaratıcı, yetenekli ve cesur mutfak konseptleri geliştirdi. Kendi lokantalarının başına geçmek onun rüyasıydı.


Ancak babası aniden restoranlarda yemek pişirme becerilerini dünyadaki restoranlarda test etmeye karar verince, Souma'yı Tootsuki Mutfak Sanatları Akademisi'ne göndermeye karar verir. Bu okul, öğrencilerin sadece yüzde 10'unun mezun olduğu seçkin bir yemek okuludur. Kurum, öğrencileri yoğun, yüksek kaliteli yemek pişirmeleri ile  yüzleştiği "Şokugeki" veya "yemek savaşları" ile ünlüdür.

Souma ve yeni okul arkadaşları Tootsuki'nin aşırı yaşam biçimine alışmak için mücadele ederken bir taraftan da kendini geliştirmek zorundadır.


Karakterlerden ve hikayeden başlayalım. Hikayenin gidişatı kesinlikle sıkmıyor ya da boğmuyor. Tam sıkılacağınızı düşündüğünüz an bir yerden bir şey patlıyor ve yeniden animeye kitleniyorsunuz. 

Karakterlerin her birinin apayrı hikayesi ve yemek yapmak için amaçları var. Animede bu amaçların onları ne kadar güçlü hale getirdiğini çok rahat görebiliyorsunuz.



Fakat kesinlikle sıkmıyor. Yani her karakterin hikayesinden bahsediliyor olması insanı bunaltmıyor her nasılsa bunu da iyi bir dengeye oturtabilmişler. 

Hikaye kendine gerçekten bağlıyor. Çıkan tesadüfler 'Saçmalamışlar.' seviyesinde değil. Ben mangayı okuduğumdan dolayı animedeki neredeyse her davranışın bir sebebi olduğunu biliyorum. Bu üçüncü sezonun sonu gibi animede anlaşılır diye düşünüyorum. 


Anime hakkında (benim için) tek eksi anime türünün ecchi olması. Bu da çıplaklık içeriyor demek. Özellikle kadın organları aşırı derece abartılı çiziliyor. Yemeği tadanlar hayallerinde kıyafetleri falan yırtılıyor. Yani 'Ohaa böyleyse izlenmeeez' derecesinde bir şey yok fakat yine de uyarmak istedim.


Devam edecek olursak özellikle gastronomiye ilgisi olanlar kesinlikle izlemeli. İnanılmaz dercede genel kültür arttırıyor. Bir yemeğin yapılış aşamasından tutun sebzelerin yetiştikleri spesifik mevsimlere ülkelere özgü yemeklere ve yemek terimleri ile açıklamalarına kadar bir sürü bilgi veriliyor. 


Görsellik tek kelime ile kusursuz. Gerçi 21. yüzyılda yapılan animelerin genel olarak görsellikleri muazzam (teknolojiden dolayı) fakat size şöyle bir (bana göre itici) örnek göstermek istiyorum.


Bu 2017 yaz animelerinden 'Ballroom e youkoso' diye bir animeden bir alıntı. Karakterlerin boyunlara baktıkça gözlerim yanıyor. Bu Mangaka'nın (manga'yı çizen kişi) çizim şeklinden kaynaklanıyor ever ama gözümü yakıyor resmen. 


Birde şunlara bakın. ^.^  Hiç göze batıyor mu? Herneyse tek karakterler de değil. Yemeklerin o kadar özenli yapıyorlar ki 'Allah'ım beni atın buraya da azıcık tadayım.' diyorsunuz. Kesinlikle aç izlemeyin diyeceğim ama ben izleyince dahi acıkıyorum öyle bir anime.


Vallahi abartmıyorum. 

İşte bu kadar dünyalılar. Animeyi izlemek isteyenler Türkanime'den mangasını okumak isteyenler ise Serimanga.com'dan okuyabilirler. (Herhangi bir reklam içermez ben bu iki siteyi kullanıyorum) 

BONUS:

Animenin ikinci sezonunda olması gerekiyor. Hayama döner yapıyordu. AS BAYRAKLARI AS.Videoyu şuraya bırakıyorum.



Anime yazılarımı haftada yazabilirsem ikişer üçer tane olarak yazmayı düşünüyorum. Aşağı bir şeyler karalamayı unutmayın ve kendinize dikkat edin!

4 yorum:

  1. Ya resmen yemekleri canım çekti, çizimler de renkler de çok hoş... Ama ben anime izlemekten manga okumayı daha zevkli bulan kısımdayım sanırım ♥ :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaaa mangasıda var fakat (mantıklı olarak) yemeklerin animede yarattığı etkiyi yaratamıyor.

      Sil
  2. Yaaa bende bu anımeyı cok merak edıyorum. Sırf senden dolayı ama bırturlu ızlyemıyırum. Sanki çizgi filmmiş gıbı gelıyor. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeyda abla inan ki çizgi film değil :D yani seni temin ederim o konuda. :D :D

      Sil