Depresyonda Olan Birine Söylenmemesi Gereken 10 Şey

Bu yazıyı Ece Evren'e ithaf ediyorum.

 Genelde depresyonda olan (ve bir türlü çıkamayan) birisi olarak size bunları söylemek benim boynumun borcu. Çünkü bazen karşınızdaki insanın ne kadar kötü durumda olduğunu anlamayabilirsiniz ya da anlamak istemiyor da olabilirsiniz.

Fakat hiçbirimiz zaten ruhsal açıdan kötü olan birini daha da kötü hale getirmek istemeyiz. (Aramızda fitneler varsa başka tabi...)

TAKMA KAFANA


En yaygınıyla başlıyorum. Bakın, bana bu söylenince aynen böyle oluyorum:

(Sarkazm iğneleme demek. Kim çevirdiyse artık.)



Çok ciddiyim. Yani kimin söylediğine ve samimiyet dereceme bağlı olarak bazen içimden bazen direk söylüyorum. Ama 'Takma kafana, boşver.' gibi lafları kesinlikle ve kesinlikle kullanmayın.

Çünkü inanın bu hem karşınızdaki insanı sizden uzaklaştırır ve duruma göre o insan size salak muamelesi de yapabilir. Sakın yapmayın sakın. Hatta depresyonu bırakın, sorunu olan herhangi birine 'Takma ya, boşver.' demeyin. O insan da karşılık olarak 'Dilimi eşek arası sokaydı da anlatmasaydım.' derse öyle kalırsınız.

Sizin iyiliğiniz için diyorum valla.


DAHA KÖTÜ DURUMDA OLANLAR VAR.



Arkadaşlar yapmayın,etmeyin. Bu cümleyle başlayıp yetim çocuklardan girip evsizlerden çıkan birkaç tanıdığım vardı. Tanıdığım diyorum çünkü böyle saçma sapan şeyler söylediklerinden sonra görüşmeyi bıraktım. Tamam var hepimiz biliyoruz. Dışarıda kediler,köpekler aç, üşüyorlar. İnsanlar evsiz. Türkiye'de geçinmek zor. Ama ben (örnek veriyorum) kendimi öldürmeyi düşünecek seviyeye gelmişim karşımdaki kalkmış bunu diyor.

Kendim yerine karşımdakini boğardım heralde.

Bunun bir benzeri olarak 'Seninki de dert mi?' cümlesi de örnek verilebilir.


KENDİNİ FAZLA DİNLEME.



Anlamadıkları bir konuda bu. Dinlememe gibi bir olasılık yok. Düşünceler sel gibi akıyor ve hiçbirine odaklanamadan seni götürüyor. Bazen aynı şey kafamda binlerce kez yankılanıyor. Beyin resmen bir baz istasyonuna dönüyor. Bazen de durduk yere binlerce saçma sapan senaryo kurmaya başlıyor. Engelleyemiyor, önüne geçemiyorsun. Bu dediklerime aramızda anlayan mutlaka vardır. Çünkü depresyon Türkiye'de sanıldığından çok daha fazla yaygın bir durum.


HAYIRLISI BUYDU BELKİ DE.


Gene sinirlendim. Bir de bu tayfa var ki -genelde dindardırlar- beni deli eden tayfa. İnanın adamı dinden soğutur bu insanlar. 'Kalbini ferah tut, her şey olacağına varır.' Böyle cümleler söylenildiğinde bir çıldıran ben miyim acaba.


HERKESTE DÖNEM DÖNEM OLUR.


Hayır olmaz. Kimsede dönem dönem olmuyor. İnsan var ekmek elden su gölden, bir istediği iki edilmiyor, anne baba anlayış abidesi. Mesela bu arkadaş niye depresyona girsin?
Ama başka biri var. Hayatında bir sorun bitmeden diğeri başlamış bir sonraki geleceğini haberdar etmiş. Böyle insanlarda depresyondan çıkamıyor işte. Hem sorunlar hem de bu lafları söyleyenler yüzünden.

HERKESİN DERDİ KENDİNE BÜYÜK.


Bak yok böyle bir şey. Samimiyim bu konuda. Yaşıtlarım ve artı eksi dört yaş aralığı kesinlikle anlamıyor. Ama ben ne zaman kalktım elli atmış yaşında birine anlattım sorunlarımı ciddi manada üzüldüler. Ve ne kadar bulamasalar da çözüm bulmaya çalıştılar.
Birde bunu diyen arkadaşımın en büyük derdi istediği markanın makyaj ürünlerini alamıyor olmasıydı.
Ezbere konuşmuyorum. O arkadaşımın içini dışını biliyorum yani. Birine anlatınca da 'Yaaa onun sana söylemediği sorunları vardıır.' diye onu savunuyorlar duvara fırlatasım geliyor öyle insanları.

Yok öyle bir şey.


Bitirirken de şunları söylemek istiyorum. Dünyalılar sizden sadece depresyonda yada bunalımda olan kişilere karşı hassas davranmanızı istiyorum. Çünkü iyiliği için söylediğinizi sandığınız bir şey onu gerçekten intihara götürebilir. Bunun vicdan azabını kimse taşıyamaz.

Size birkaç tüyo. Kişiyi evden mutlaka çıkarın. Gerekirse sürükleye sürükleye. Onun sevdiği şeyleri yapmaya çalışın. Bunlar inanın söyleyeceğiniz birkaç cümleden daha yararlı olacaktır.

Bunların hiçbirini ezberden yazmadım hepsi bana bire bir en az beş yüz kez denen şeyler.

Sağlıcakla kalın.

(O değilde çok gereksiz bir yazıydı resmen)


32 yorum:

  1. Hiç gereksiz değildi :) Ama canım sende fazla takıyorsun kafana, hem daha kötüleri var şükret. Ayrıca sürekli yalnızsın tabii bir süre sonra kendini dinliyorsun :) hem herkeste dönem dönem olur bana da oluyor. Hayırlısı buymuş de çok da düşünme :))

    Yemin ediyorum aynı sırayla bu metne defalarca maruz kaldım. Aklımdan binbir felaket geçiyor onlar için :) birde benden bunlara benzer bir cümle duyduysan özür dilerim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. (Aslıhan'a defalarca alınmamasını bu yazının kimseye hitaben olmadığını defalarca söylemiş olan yazar çıldırıyordu)
      Umarım birileri görür de depresyonda olan başka insanlara söylemez bu sözleri bizde daha fazla çıldırmayız.

      Sil
  2. hiç gereksiz bir yazı değil di bu durumda olanlar için güzel öneri sunmuşsun. Ben mutsuz olduğunu düşündüğüm arkadaşlarıma tavsiye vermek yerine bir gününü güzelce geçirmesini sağlarım. Herkes aynı acıyı farklı şiddetlerde hisseder. Bu yüzden sana göre sorun edilmesi gereksiz görülen problem bir başkasına çok daha önemli görülebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar iyi bir arkadaşsın. Arkadaşların çok şanslı olmalılar.

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. (hiçbir şey demeeyiiin diyormuşum. şaka şaka.) O kişiyi sevdiğinizi önemsediğini farkettirin. En önemlisi de onu dinleyin.

      Sil
  4. Mutlu ve istediğinizce anlardan, günlerden oluşan sağlıklı, huzurlu bir yıl dilerim :)

    YanıtlaSil
  5. Yanıtlar
    1. (buraya gözlüklü emoji gelmeli) Seni seviyoruz deeeep.

      Sil
  6. Bazı sözler kişilerin anlaşılmadığı algısını veriyor ama güç insanın kendi içinde ve kendi çabasındadır aslında.Derinlerde diplerde kalmak ve gerçekten çıkmak istemezseniz çok zor.Güzel bir yazıydı yine de.Bizlere de bir şeyler hatırlattı.Mutlu yıllar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çıkmak istesekte çıkamıyoruz bazen. Ne kadar ışığa,yukarı doğru tırmanmaya çalışsakta o karanlık ve soğuk uçurumdan birden kayalar geliyor ve bizi tekrar dibe sürüklüyor.
      Çok derinde değilseniz evet çıkabilirsiniz. Fakat derinden yardım almadan çıkmak imkansız bir şey.


      -Sağlıcakla kalın

      Sil
  7. İnsanları teselli etme gibi yetenekleri olan biri olmadığımdan genelde o soruna çözüm bulamayacaksam karşımdakini neşelendirmeye çalışırım. Sanki kötü bir şey olmamış, biz geyik muhabbet yapıyormuşuz gibi. Aslında kendimde kullandığım bir yöntem. Üzgünsen üzgün olduğunu unut. Rol yapmak değil, sahiden kendi içimde hiç bir sorun yokmuş gibi hissetmek. Ama diğer insanlarda ters tepiyor genelde, sorunlarına kayıtsızmışım, umrumda değilmiş zannediyorlar. Yani.. Elbette üzgün olan arkadaşımın derdiyle ben de dertlenir üzülürüm lakin gün boyunca o ağlasa ben ağlasam daha kötü olmaz mı.. Bu metnin yazılış amacı tamamen akıl danışmaktı:D Bir de birine dertlerini anlatmak isteyen ama ağladığı da görülsün istemeyen arkadaşlarımın yanında gözlüğümü çıkartmak var.. Göz numaram 5.75 - 6.50 olduğundan bırak gözyaşlarını görmek onu alıp karşıma başkasını koysalar ayırt edemem heralde :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. (Yazarın beyni 404 error verdi)
      Gözlük sorunu bende de var yalnız değilsin. (Yazar zeki okuyucusuna el sallıyor) Biri 3.75 biri 3 gerçi seninkinden düşük ama astigmat olduğundan gözlüğü çıkarınca bildiğin dünya benim için 144p oluyor.
      Şimdi şöyle ki sen onu neşelendirmeye çalışınca karşındaki insan onu dinlememişsin gibi algılıyor. Bu durumda yapabileceğin en iyi şey onun anlatıcakları bitene kadar dinlemektir. Ki bitmiyor. (Bir ara ruheşime 2 saat boyunca yakındığımı bilirim)
      Tatlı Fasulye dediğim gibi en etkili çözüm açık hava. İstemese bile dışarı çıkın gezin. İmkan yoksa bile en azından bir parka götürüp onunla minik bir piknik yapman bile onun için büyük ilerleme olacaktır.

      Sil
    2. Dediklerini dinliyorum >_<(okuyucu burda isyan etti, sanırım yakında derdi dertlilere derman olamamak olacak) Okulun muhteşem havadar sınıflarından(açılamayan pencereler..) dışarı muhteşem soğuğa çıkarmak inan mümkünatsız.. Ben montumu atkımı her şeyimi onlara verip kendim incecik kıyafetle kalsam bile benden daha çok üşüyorlar yahu :D

      Sil
  8. Önce teşekkür ederim. Öneriler güzeldi. Kıdemli bir depresyonist :) (bu tabiri ben buldum :) olarak ben depresyonla savaşın çok zor olduğunu bilen biriyim.
    Arkadaşların da yazdığı gibi, hiç de gereksiz değildi. Bu kadar özgürce yazman çok iyi. Ama daha fazla yazmayacağım. Ben ölçüyü kaçırmadan yeni yılını kutlayacağım. Hoşçakal :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kadar özgür yazıyorum ya birgün taşlanmaktan tırsmıyor değilim açıkçası.
      Yeni yılın size daha çok mutluluk getirmesi dileğiyle.

      -Sağlıcakla kalın

      Sil
  9. Hiç de gereksiz bir yazı olmamış, içimdekileri benim yapamayacağım kadar tatlı bir biçimde dile getirmişsin :) Bayıldım. Noktası virgülüne katılıyorum. Kalemine sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Ay en sinir olduğum daha kötü durumda olanlar da var. "Yav he-he. Ben sanki bilmiyorum yani" diyesim geliyor. Susuyorum :)) Çok eğlenceli bir yazı olmuş, yine :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle. Bazen karşımızdaki insana üzülüyorum, yukarıdaki cümleleri bize söyleyerek bizi sakinleştirdiklerini sanıyorlar. Oysa sadece daha kötü hale getiriyorlar.

      Sil
  11. Bazen hakkaten kimse bulaşmasın istediğim oluyor. Aynı şekilde karşımda ki de eğer depresif ise bulaşmamaya gayret ediyorum. Gayette güzel bir yazı olmuş ayrıca, kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En iyisi.
      Çok teşekkürler,beğenmenize sevindim.

      -Sağlıcakla kalın

      Sil
  12. Hiç gereksiz bir yazı değilmiş. Gayet güzel ve yerinde bir yazı olmuş bence. Kendini iyi hissetmeyen herkese hayatında en az bir kere söylenmiştir o laflar ve inan böyle kızmakta haklısın. Bana da söylenmişliği var, benimde sinir olmuşluğum var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beni anlayan insanların olduğunu görmek güzel.

      -Sağlıcakla kalın

      Sil
  13. ya baksanaaa, blog sözlüke üye olmak isteyen arkadaşımız var ama davetiye lazımmış, ona göndersene davetiyee.

    http://burcu-asci.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kod talep ettim siteden 24 saat içinde dönüş yapacaklar. Da Deep arkadaşın sitesinde herhangi bir ulaşım adresi görmedim. yalnizamaozgur@gmail.com'a mail atabilir mi?

      Sil
    2. verdim mail adresini bakalım.

      Sil
  14. Okuldaki en yakın arkadaşımla birbirimizi teselli etme yöntemimiz her zaman konuyu dağıtıp bir şekilde karşımızdakinin hoşuna gidecek şeylerden bahsetmekti. Biliyorduk ki konuyla ne söylesek diğeri zaten düşünmüş ve işine yaşamamıştır.

    Çocuklarıma da aynı şeyi yapmaya çalışırım. Baktım anne modunda şöyle yapsaydın böyle yapsaydına geçmişim bırakıp her şeyi sarılırım ve hoşlarına gidecek bir aktivite yapalım derim. Bazen sadece kucaklanmaya ihtiyacı var sanırım insanların.

    Ama blogda olunca,kelimelerle sınırlanıyoruz ne yazık ki.

    Bir de, yaş ilerledikçe herşeyde bir hayır olduğuna cidden inanıyor insan, sadece bir söz değil yani söyleyenler için. Ama geç olsun güç olmasın lafı cidden tepemin tasını attırıyor, tez olsun kolay olsun kardeşim :)

    YanıtlaSil
  15. Merhaba yazılarınız çok güzel, Sayfanızı artık takipteyim :) Bize de bekleriz...

    https://hedefbodrum.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  16. Yaa ben boşverrr yaa , takmayı aşırı diyordum sonra bunun karşıdakini dikkate alınmadığı izlemine yol açtığını öğrendim , o zaman sustum . Ama ben ciddi olarak hiçbir şeyi kafaya takmayıp lay lay lom yaşadığım için söylüyordum - hayat düstürum bile hayırsız- , bunu öğrenmek bildiğin yıkım oldu bana - tövbe yarabbim şu cümle ne kadar da saçma hahahaha - . İkincisini de çok söylüyorum , fark ettim de ne zararlı bir insanmışım ben - herkesi nasıl gıcık ettiğimi çözdüm yaşasın - , hahaha , ama hemen kendimi sovunuyim bu da fazla polyannacılıktan hep, tamam vurma , :D

    YanıtlaSil
  17. Dök içini rahatla Cevap haklarını,da alayım bir zahmet :) İçinden ne geliyorsa o doğrudur...

    YanıtlaSil
  18. Hayır, hiç gereksiz bir yazı değildi. :) Aksine orijinal, keyifli bir yazıydı. ^_^ Kalemine sağlık!

    YanıtlaSil